Latest News

Home / Adás-vétel / Ingatlan eladás kérdések és válaszok

Ingatlan eladás kérdések és válaszok

Egy ingatlan eladása során több megválaszolandó kérdés is felmerülhet benned. Itt gondolok az árnak a meghatározására, vajon ki fogja az én ingatlanomat megvenni, kihez forduljak tanácsért, mit tegyek és mit ne tegyek, hogy az eredmény garantált legyen. Ezeket fogjuk itt végignézni a kezdeti lépésektõl a végeredményig.

Mennyit ér az ingatlanom?

Közhely, de az ingatlan annyit és amennyiért megveszik. Vannak, akik abból indulnak ki az ár meghatározásánál, hogy mennyi pénzre van szükségük az új ingatlan megvásárlásához és vannak, akik inkább tájékozódnak mennyiért veszik meg a többiek.

Az ingatlanod árát többféle módszerrel is közelítõleg meghatározhatod. Az elsõ és talán legegyszerûbb módszer, ha megnézed a többiek, mennyiért hirdetik a saját, hasonló paraméterekkel rendelkezõ ingatlanukat. Ez persze csak a kínálati árat segít meghatározni, de korántsem biztos, hogy az ingatlan ennyiért fog elkelni. A kínálati árak akár 10-20%-al is eltérhetnek a végleges eladási ártól.

Ha pontosabb információra vágysz, akkor kapcsolatba léphetsz nemrég elkelt ingatlanok tulajdonosaival, és õket megkérdezheted. Ennél még kézenfekvõbb megoldás, ha megkérdezel egy ingatlanügynököt, hogy szerinte mennyit ér. Ez persze bizalmi kérdés, mert az ügynöknek az a célja hogy az ingatlan elkeljen, mert ebben van érdekelve. Ami biztos, hogy pontos árat senki nem tud majd mondani neked. Egyedül csak a vevõ, amikor ajánlatot tesz.

Ahhoz, hogy sikeresen kialakíthassuk értékesítési stratégiánkat a vásárló szemével kell néznünk a piacot, vele együtt a saját portékánkat is. Be kell gyûjtenünk azokat az adatokat, ajánlatokat amelyeket a vásárló is begyûjthet. El kell mennünk és meg kell tekintenünk azokat az ingatlanokat, amelyek “konkurenciát” jelentenek a saját portékánknak. Az õ fejével gondolkodva az õ szemével szemlélve kell egy olyan eladási ajánlatot tennünk amelyet Õ a legkedvezõbbnek tart és kiválaszt a többi közül. Éppen ezért hibás az az árképzés, amely arra épül, hogy az igényeim kielégítéséhez mennyi pénzre van szükségem, ezért ennyit ér a lakásom.

Segítség ehhez, internetes statisztikák.

Ingatlan.com Statisztika itt:
Ingatlanbolt.hu statisztika
Lakáscentrum statisztika

Fix ár – Irányár, mennyit tegyek rá?

Az ár meghatározása nagymértékben függ attól, hogy eladóként mennyi idõd van az eladásra. Ha például már lefoglaltál egy ingatlant, amit megvennél, és ennek a kifizetési határideje közeleg, akkor kisebb irányárral kell indítanod. Ha viszont bõven van idõd és nem vagy idõkorláthoz kötve, akkor egy kicsit magasabb induló árral is kezdhetsz.

Ha fix árral szeretnél indulni, azt javaslom, ne tedd, mert alkudni fognak mindenféleképpen.

Vedd figyelembe, hogy minél késõbb adod el a lakást annál tovább, kell rezsit fizetned amennyiben az üresen áll.

Ha az irányárad túl magas, akkor nem jut el az érdeklõdõd odáig, hogy megnézze az ingatlanodat és így nincs meg az esélye, hogy beleszeressen, mikor meglátja.

Ha viszont túl alacsony, akkor már utólag nem tudsz rajta korrigálni és az alkunál, csak keveset engedhetsz. Azt javasoljuk, hogy az irányárad 2%-10%-al legyen, több mint amennyiért még odaadnád a vásárlónak. Ez persze függ az ingatlan-adásvételben szereplõ emberek temperamentumától.

Címkék: ,

Leave a Comment